RSCA blijft nummer één op vlak van jeugdopleiding in België

In Youth We Trust

RSC Anderlecht is al sinds jaar en dag de absolute nummer één op het vlak van jeugdopleiding in België. Ook dit jaar prijkt onze club helemaal bovenaan de waardering van jeugdlicenties in ons land.

De jeugdlicenties worden elk jaar toegekend met een bepaalde score. Deze score wordt toegekend op basis van de inspanningen die de club in kwestie levert om jeugdspelers op te leiden (het budget, de infrastructuur en het aantal gediplomeerde trainers). Ook de doorstroming naar de eerste ploeg en het aantal speelminuten van onze jeugdspelers in binnen- en buitenland wordt in rekening gebracht. 

Met een totaal van 458,5 punten behaalde RSCA dit jaar bijna 95 procent van de maximale score en staat het helemaal bovenaan de lijst van Belgische clubs. Dat mag niet verbazen: RSCA telt liefst 27 jeugdcoaches met een UEFA-diploma, waarvan 5 met een UEFA PRO-licentie, 11 met een UEFA A-licentie en nog een heel aantal coaches die momenteel hun UEFA PRO en UEFA A aan het behalen zijn. RSCA heeft uiteraard ook een groot aantal jeugdspelers onder contract liggen en investeert veel in hun omkadering en doorstroming naar de eerste ploeg.

Onze club scoort ook op internationaal niveau hoog wat betreft de doorstroming van onze jeugdspelers naar het eerste elftal. Zo bleek in september 2022 nog uit een studie van het Zwitserse studiebureau CIES dat RSC Anderlecht slechts zeven teams wereldwijd moet laten voorgaan als het aankomt op speelminuten voor spelers jonger dan 21 jaar. Op het moment van de studie ging maar liefst 44,6 procent van de speelminuten naar spelers die 21 jaar of jonger zijn.

Ook de cijfers van het voorbije seizoen reflecteren de inspanningen van de club op het vlak van onze jeugdopleiding. Maar liefst 21 jeugdspelers maakten minuten in de Jupiler Pro League en 36 spelers in 1B - voor paars-wit of voor een andere Belgische club. In totaal maakten 27 spelers hun profdebuut bij onze club.

Met ook nog de inspanningen om de Academy in Neerpede te renoveren deze zomer, de blijvende inspanningen om jonge talentvolle spelers aan ons te binden (zoals onlangs nog Tristan Degreef en Theo Leoni), en bovenal de niet-aflatende inzet van de coaches, begeleiders en al het andere personeel is en blijft de boodschap duidelijk: In Youth We Trust.

Lees verder